loading...
سایت تخصصی علوم دوره ی متوسطه ی اول
آخرین ارسال های انجمن
amin.shafiee بازدید : 610 جمعه 1392/11/18 نظرات (0)


http://up.oloom4u.ir/up/oloom4u/Pictures/moadele/gveraq69594knytfrds.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

http://up.oloom4u.ir/up/oloom4u/Pictures/moadele/65f56dfd65.jpg

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------


http://up.oloom4u.ir/up/oloom4u/Pictures/moadele/g44cg84bdf84d.jpg

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------


http://up.oloom4u.ir/up/oloom4u/Pictures/moadele/45dsf56465fds4.jpg

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

http://up.oloom4u.ir/up/oloom4u/Pictures/moadele/h5645dtfss231.jpg

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 

http://up.oloom4u.ir/up/oloom4u/Pictures/moadele/hggyg3332ytgtg.jpg

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

amin.shafiee بازدید : 849 پنجشنبه 1392/09/07 نظرات (0)
برای شناسایی اسیدها وبازها از معرفهای رنگی یا همان شناساگر استفاده می شود . برای آشنایی با چند شناساگر و چگونگی تعین اسیدوباز توسط انها به ادامه مطلب بروید.

شناساگرهای اسید وباز

فنل فتالئین :

(به انگلیسی Phenolphthalein)یا فنل فتالین پودری ریزدانهٔ و سفیدرنگ و یک ترکیب شیمیایی (با چهار گونه ملکول مختلف) با فرمول C20H14O4 است. بطور معمول بعنوان شناساگر یا معرفی برای اسید و بازها استفاده شده و PH آن از ۳ تا 7 است. Phenolphthalein-low-pH-2D-skeletal.svg
در محیط اسیدی بیرنگ و در محیط بازی قرمز ارغوانی است و از محلول واکنش آهسته آن در مدارس، برای شناساندن معرفها به دانش آموزان استفاده می شود. فنل فتالین در آب نامحلول است و اغلب در آزمایشها، آنرا با الکل رقیق میکنند. این ماده به خودی خود یک اسید ضعیف بوده و در محلول یون ئیدروژنآزاد میکند.

برم تیمول آبی :

یکی از شناساگرهای محیطی است.

رنگ این ماده در محیط اسیدی زرد و در محیط بازی آبی است.

کاغذ لیتموس

یکی از شناساگرهای محیط می‌باشد و برای شناسایی اسیدها و بازها استفاده می شود.

کاغذ لیتموس به دو رنگ موجود است لیتموس آبی و لیتموس قرمز، از لیتموس آبی برای محیط اسیدی و از لیتموس قرمز برای محیط بازی استفاده می کنند.

متیل نارنجی یا متیل اورنج :

یکی از شناساگرهای محیطی است.

رنگ این ماده در محیط اسیدی قرمز و در محیط بازی زرد است.

ph چند ماده معروف :

پی اچ چند ماده معروف
ماده pH
اسید کلریدریک، ۱۰M
-۱٫۰
اسید باتری
۰٫۵
اسید معده
۱٫۵ – ۲٫۰
آبلیمو
۲٫۴
نوشابه
۲٫۵
سرکه
۲٫۹
پرتقال یا آبمیوه سیب
۳٫۵
رب گوجه فرنگی
۴٫۰
آبجو
۴٫۵
باران
<۵٫۰
قهوه
۵٫۰
چای
۵٫۵
ادرار
۶٫۰
شیر
۶٫۵
آب خالص
۷٫۰
آب دهان فرد سالم
۶.۵ – ۷٫۴
خون
۷٫۳۴ – ۷٫۴۵
آب دریا
۷٫۷ –۸٫۳
صابون
۹٫۰ – ۱۰٫۰
آمونیاک
۱۱٫۵
ماده سفید کننده
۱۲٫۵
سود سوزآور
۱۳٫
pH یک کمیت لگاریتمی است که میزان اسیدی یا بازی بودن مواد را مشخص می‌کند. بیشتر آبزیانفقط در پی‌اچ بین ۵ تا ۹ زنده می مانند.

نگاه اجمالی

بهترین شناساگرهای اسید - باز ، اسیدهای آلی ضعیف می‌باشند. شکل اسیدی شناساگر رنگ مشخصی دارد و در صورت از دست دادن پروتون ، به ترکیب بازی که دارای رنگ دیگری می‌باشد، تبدیل می‌شود. یعنی تغییر رنگ اغلب شناساگرهااز محلول بستگی به تغییر شکل آنها دارد. با استفاده از شناساگرها می‌توان PH یک محلول را تعین کرد شناساگرهای مختلفی برای تعیین PH شناخته شده‌اند که هر یک در محدوده خاصی از PH تغییر رنگ می‌دهند.

چگونگی تغییر رنگ یک شناساگر

شناساگرها ، اسیدها یا بازهای ضعیفی هستند و چون اکثر آنها شدیدا رنگی هستند، در هر اندازه گیری PH چند قطره از محلول رقیق شناساگر کافی می‌باشد. شناساگرهای اسید - باز را معمولا به صورت HIn نشان می‌دهند.




amin.shafiee بازدید : 887 یکشنبه 1392/08/12 نظرات (0)

شما مي توانيد با استفاده از مواد معمولي كه در هر خانه اي پيدا مي شود وهمچنين عصاره ميوه وياگل وبرگ گياهان، شناساگر خانگي درست كنيد .

بسياري از گياهان داراي آنتوسيانين هاي حساس به تغيير PH هستند.مانند:

چغندرها

يك محلول بازي قوي مي تونه رنگ عصاره چغندر را از قرمز به ارغواني تغیير دهد .

سياهدانه ها

توت سياه،تمشك سياه ،كشمش سياه ،در يك محيط اسيدي به رنگ قرمز هستند ودر محيط بازي به رنگ آبي يا بنفش تغيير رنگ مي دهند.

زغال اخته

اين ميوه در PHحدود 2.8 تا 3.2 به رنگ آبي مي باشد ولي اگر محيط كمي اسيدي باشد به رنگ قرمز در ميآيد.

گيلاس

عصاره گيلاس در محيط اسيدي به رنگ قرمز مي باشد اما در محيط بازي به رنگ آبي يا بنفش در مي آيد.

پودر كاري يا زردچوبه هندي

كاري داراي رنگيزه نارنجي مي باشد كه در PH حدود 7.4 نارنجي رنگ ودر PH حدود 8.6 قرمز مي باشد.

گلبرگ هاي شمعداني

گلبرگ هاي شمعداني در محيط اسيدي نارنجي متمايل به قرمز هستند ودر محيط بازي آبي مي شوند.

انگورها

انگورهاي قرمز يا ارغواني شامل چندين آنتوسيانين هستند.اين ها هم درمحيط اسيدي قرمز ودر محيط بازي آبي هستند.

amin.shafiee بازدید : 767 یکشنبه 1392/08/12 نظرات (0)
گاز توليد كنيد!

1) هدف‌

2) آن‌چه نياز داريد

3) آن‌چه بايد انجام دهيد

4) آن‌چه رخ مي‌دهد

5) نكته‌هايي براي والدين و معلمان

هدف‌

تجزيه‌ي آب( H2O ) به اكسيژن و هيدروژن

آن‌چه نياز داريد

• دو مداد(مداد HB معمولي مناسب است، اما2= HB بهتر است)

• شيشه‌ي خالي مربا( با گنجايشي حدود نيم ليتر)

• قطعه‌ي مربع شكلي از كارتن به اندازه‌اي كه دهانه‌ي شيشه را بپوشاند

• نوار چسب

• آب

• باتري چراغ قوه

• نمك

آن‌چه بايد انجام دهيد

دو انتهاي مدادها را نوك تيز كنيد. پيش از آن كه به تيزكردن انتهاي مدادها بپردازيد، پاكن انتهاي مداد و بخش فلزي آن را به طور كامل جدا كنيد. شيشه‌ي مربا را تا زير دهانه‌ي آن با آب پر كنيد. چند قاشق چاي‌خوري نمك به شيشه‌ي پر از آب بيفزاييد. مربع كارتوني را به سر شيشه بچسبانيد. به دقت، يكي از مدادها را از كارتن بگذرانيد، به گونه‌اي كه نوك مداد به طور كامل زير آب باشد. نزديك سه سانتي‌متر فاصله از مداد اول، همين كار را براي مداد دوم انجام دهيد. مداد اول را از نوك گرافيتي‌اش به انتهاي منفي باتري وصل كنيد. يعني، يك انتهاي سيم را به دور نوك مداد بپيچيد و انتهاي ديگر را به انتهاي منفي باتري. اكنون بايد يك مداد به قطب منفي و مداد ديگر به قطب مثبت باتري وصل شده باشد. انتهاي ديگر مدادها، كه سيم به آن‌ها وصل نيست، بايد در آب غوطه‌ور باشد. اكنون بايد حباب‌هايي از نوك‌هاي غوطه‌ور در آب بيرون بزند.

آن‌چه رخ مي‌دهد

شما در حقيقت يك پيل الكتروليز درست كرده‌ايد. گرافيت مداد يك هادي جريان الكتريكي است. جريان الكتريكي از قطب منفي باتري به درون گرافيت جريان مي‌يابد و از راه آب به قطب مثبت هدايت مي‌شود. نوك گرافيتي را كه به قطب مثبت وصل است، آند و نوك گرافيتي را كه به قطب منفي وصل است، كاتد گويند. حباب‌هايي كه پيرامون آند تشكيل مي‌شوند، گاز اكسيژن(O 2) هستند. حباب‌هايي كه پيرامون كاتد تشكيل مي‌شوند، گاز هيدروژن(H 2) هستند. حباب‌ها نتيجه‌ي الكتروليز(برق‌كافت) هستند؛ يعني، فرايندي كه باعث تغيير شيميايي در پيل الكتروليز مي‌شود. در اين جا، تغيير شيميايي توليد گاز هيدروژن و اكسيژن از آب است. شما ممكن است متوجه شده باشيد كه پيرامون كاتد نسبت به آند حباب بيش‌تري جمع مي‌شود. اين حقيقت به اين خاطر است كه آب از دو اتم هيدروژن و يك اتم آب تشكيل شده است: H2O . بنابراين، در برابر هر مولكول گاز اكسيژن دو مولكول گاز هيدروژن خواهيم داشت.

نكته‌هايي براي معلمان و والدين

آب درون شيشه نبايد زياد نمك داشته باشد. اگر آب بسيار غليظ باشد، احتمال آن وجود دارد كه گاز كلر توليد شود. افزودن فنول‌فتالين(ماده‌اي كه در برخي ضد يبوست‌ها وجود دارد) به آب درون شيشه، باعث افزايش pH در نزديكي كاتد مي‌شود. از اين رو، پيرامون كاتد قرمز مي‌شود. با شيره‌ي كلم قرمز نيز مي توان به اين حقيقت پي‌برد. شيره‌ي كلم قرمز در محل كاتد، آبي و در محل آند، قرمز مي‌شود. البته، مشاهده‌ي اين رويداد دشوار است، زيرا رنگ ارغواني تيره‌ي شيره‌ي كلم، تغيير رنگ را مي‌پوشاند. اگر مي‌خواهيد حباب‌هاي بيش‌تري تشكيل شود، باتري‌هاي بيش‌تري اضافه كنيد.

amin.shafiee بازدید : 658 چهارشنبه 1392/08/08 نظرات (0)

موادی وجود دارد که قابلیت تغییر رنگ دربرخورد با محیط‌های اسیدی و بازی دارند. این مواد اصطلاحا «PH indicator» ، یا معرف PH نامیده می شوند. برای مثال «فنول فتالئین» و «بروموتیمول بلو» استفاده می‌شود. معمولا برای اندازه‌گیری PH از کاغذهای مخصوص آغشته به معرف استفاده می کنند. این کاغذ‌ها وقتی که در محلول‌های اسیدی یا بازی فرو برده می‌شوند، بلافاصله دچار تغییر رنگ می‌شوند. در این مورد کاغذ لیتموس (یا ترنسل) برای همه شناخته شده است. . امروزه اندازه‌گیری PH بوسیله‌ی ابزارهای الکترونیکی مثل‌ «PH متر» امکان‌پذیر شده است

کاغذ لیتموسلیتموس ماده‌ای است که از گلسنگ‌های خاصی بدست می‌آید.لیتموس قابلیت این را دارد که در مقابل مواد اسیدی به رنگ قرمز و در مقابل مواد بازی به رنگ آبی در آید. در بسته‌بندی کاغذ لیتموس یک مقیاس رنگی وجود دارد که رنگ کاغذ در PH مورد نظر را نشان می‌دهد.

استفاده از کاغذ لیتموس:استفاده از کاغذ لیتموس بسیار ساده است. ابتدا گوشه‌ی انتها‌ی کاغذ را در مایعی که می‌خواهید آزمایش کنید فرو ببرید و به سرعت خارج کنید. PH مایع با مقایسه رنگ کاغذ با جدول رنگی یا مقیاس در اختیارتان مشخص می‌شود.

PHمتر وسیله‌ای الکترونیکی است که بخش حبابی شکل آن حساس به غلظت یون هیدروژن موجود در محلول مورد آزمایش است. سیگنالی که بوسیله‌ی حباب ایجاد می‌شود تقویت شده و به نمایشگر فرستاده می‌شود. قبل از استفاده از PHمتر باید آن را ست (استاندارد) کرد. برای این کار الکترود آن را در محلول بافربا PH معلوم قرار می‌دهیم. اگر PH دقیق رانشان ندهد دستگاه را روی PH اسمی بافر، به کمک دکمه‌های روی نمایشگر تنظیم می‌کنیم .

عصاره‌ی کلم قرمز یک معرف!
همان‌طور که دیدیم اسید و باز قابلیت تغییر رنگ مواد مشخصی را دارند. این مسئله در مورد عصاره‌ی کلم قرمز هم صادق است. این مایع دارای رنگ آبی مایل به بنفش است، ولی در مقابل مواد اسیدی به رنگ قرمز و در مقابل مواد بازی به رنگ سبز و حتی زرد در می‌آید. بگذارید ببینیم چطور می‌توان از عصاره‌ی کلم برای اندازه گیری PH مواد مختلف استفاده کرد.


کلم قرمز را می‌توانید در فصل زمستان و بهار به راحتی پیدا کنید. آن را به قطعات کوچک برش بزنید . و در ظرفی بریزید. مقداری آب بر روی آن بریزید تا اندازه‌ای که سطح کلم‌ها را بپوشاند. حدود نیم ساعت آن را بجوشانید و بگذارید سرد شود. عصاره کلم را در ظرف کوچک‌تری بریزید. کلم‌ها هم قابل مصرف هستند و می‌توانید در غذا مصرف کنید.
از عصاره‌ی کلم قرمز به عنوان معرف در فاز مایع استفاده کنید.

چند قطره از مایع را روی یک سطح سفید بریزید و تغییر رنگ آن را هنگامی که با سرکه و جوش شیرین ترکیب می‌شود ببینید. می‌توانید مشاهده کنید که این مایع در مقابل سرکه یا آب لیمو، قرمز و در مقابل جوش شیرین به رنگ سبز در می‌آید.

یک سانتیمتر عصاره را در لیوان شفافی بریزید. لیوان را تا نصفه از آب پر کنید. حالا مقداری سرکه در آن بریزید و تغییر رنگ آن را مشاهده کنید. آزمایش را دوباره تکرار کنید و این بار به جای سرکه از جوش شیرین استفاده کنید.

آماده‌سازی کاغذ PH با عصاره ی کلم قرمز
مقداری کاغذ صافی سفید (porous) ببرید و آنها را در عصاره غوطه‌ور کنید تا کاملا عصاره به خورد کاغذ برود. بعد از نیم ساعت کاغذها را خارج کنید و کنار بگذارید تا خشک شود. بعد آنها را بصورت نوارهای کوچک ببرید. می‌توانید آنها را ماه‌ها نگه دارید. اگر می‌خواهید عصاره کلم را نگه دارید آن را در یخچال بگذارید چون بعد از مدتی فاسد خواهد شد.
خوب حالا زمان آن رسیده که از کاغذهای PH دست‌سازمان استفاده کنیم


درباره ما
Profile Pic
این سایت جهت استفاده دانش آموزان عزیز مقطع راهنمایی(متوسطه ی اول) و همچنین دبیران ارجمند ایجاد گردیده است. مطالب این سایت بیشتر با توجه به نیاز دانش آموزان دوره راهنمایی تنظیم شده است و سعی شده تا جای ممکن از منایع اینترنتی استفاده نگردد و لذا اکثر پست های آموزشی این سایت بازنویسی مطالب علمی به زبان ساده تر توسط نویسنده گرد آوری شده است خواهشمنم در صورت استفاده از مطالب سایت ، منبع را ذکر فرمایید. در صورت حذف شدن عکسهای آموزشی در محتوای سایت لطفا در قسمت نظرات گزارش دهید تا در اسرع وقت عکس مورد نظر مجدا آپلود گردد و در وبلاگ قرار گیرد. امیدوارم مطالب این سایت یرای بینندگان مفید واقع گردد. با تشکر ADMIN
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 551
  • کل نظرات : 541
  • افراد آنلاین : 12
  • تعداد اعضا : 1162
  • آی پی امروز : 174
  • آی پی دیروز : 48
  • بازدید امروز : 667
  • باردید دیروز : 89
  • گوگل امروز : 4
  • گوگل دیروز : 3
  • بازدید هفته : 756
  • بازدید ماه : 1,234
  • بازدید سال : 26,947
  • بازدید کلی : 2,069,284